Ketvirtas savaitgalis Švedijoje

Ketvirtas savaitgalis Švedijoje. 80% bendrabučio gyventojų išvažiavo dviem kryptimis: į Göteborg'ą ir Stockholm'ą gal penkiomis skirtingomis grupėmis. Kiekvienos grupės tikslai ir prioritetai skiriasi, kas yra savaime suprantama. Vakar paėjau galiuką kelio iki stoties su ispanėm, kurių lagaminai barškėjo nuo butelių, sako, kaip sunku su tiek daug daiktų keliauti.. Aš visai mielai būčiau važiavusi, tikriausiai su vokiečių komanda į Stockholmą, bet šita kryptim pati greitai važiuosiu, kelis kartus ten pat keliauti gal kiek prabangu, nors ir nespėsiu pamatyti tiek kiek jie per tris dienas, bet aš laukiu kelionės laivu arba į Švedijos šiaurę, dar neapsisprendžiau. Tad prašmatnias kelių dienų keliones į didžiuosius miestus pakeičiau tranzavimu su Egle ir Katharina į mažulytį kurortinį miestelį prie antro pagal dydį Švedijoje Vättern ežero.


Hjo yra keturi dalykai: nemokamas atviras baseinas ant ežero kranto ir prieplauka, parkas, upė ir senamiestis ar miesto centras = bažnyčios aikštė. Baseinas buvo uždarytas, ir miestas tuščias, į Švediją ateina ruduo, sezonas baigėsi. Nepaisant to, prieplauka  labai graži. Besisūpuojantys laiveliai, spalvoti namukai ant kranto, senoviškos mašinos, lėtas tempas mieste.

Mudvi su K. nusprendėm, kad reikia išsimaudyti, ežeras vienas didžiausių, o ir tuoj atšals, liksim į Švedijos vandenis nepasinėrę. Ir buvo smagu. Visiškas poilsio penktadienis. Chill'inom ant molo prieš saulutę kaip katės. 

Tranzavimo dalis šioje kelionėje mane labai maloniai nustebino. Niekad lig šiol nei viena nebuvom taip keliavusios, išvakarėse gavom patarimų iš švedės tranzuotojos  ir visais pasinaudojom, gal dėl to taip paprasta buvo. Neabejotinai kartosim. Įdomūs žmonės švedai ir draugiški. Atgal į Skövde pavėžėjusi mama su sūnumi pakvietė į fiką, jei kada užsuksim dar į Hjo ir davė savo numerį. 

Fika beje yra švedų užsiėmimas, kuris po laisvalaikio gamtoje (nors fika įmanoma ir gamtoje tikriausiai) yra antras mano mėgstamiausias dalykas čia kol kas. Fika tai yra kavos/arbatos su bandelėmis ar kuo kitu skaniu gėrimas draugėje. Tiesiog susitikimas be jokio kito tikslo tik pabūti kartu, pabendrauti. Sakytum, visi taip daro, susitinka ir geria kavą, bet švedai atrodo skiria tam daugiau laiko, ir kaip patys sakė, "fika - tai ką mes per dienas veikiam, geriam kavą su bandelėm". Man patinka, kad šis mažas dalykas taip įsitvirtinęs laisvalaikio ir apskritai kultūroje. Mes su draugėm Lietuvoj nepasakyčiau, kad dažnai susitinkam tiesiog pabūti, visad turime kokį papildomą veiklos planą. Čia Švedijoj, kol kas arba į gamtą arba kavutės (erasmusų vakarėliai kita tema), dėl to man visai patinka ištrūkti iš grynai erasmusų terpės ir pasibūti su švedais, niekur neskubant, šnekučiuojant ir geriant kavą su skanėstais.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Knygų iššūkis 2013

Parduota vasara

Žmonės: interview project