Tobulas vasaros desertas

Kai karšta gatvėje ir džiaugiesi jog šiaip taip namai geba išlikti vėsesni nei išorinis pasaulis, norisi ko nors lengvo ir malonaus pasmaguriauti per futbolo pertrauką. Tiramisu tai tas puikus lengvas kaip debesėlis desertas, prilygstantis ledams šioje karštos vasaros dienos situacijoje.


Po pirmosios tiramisu gamybos sulaukiau komentaro, kad toks desertas kiek riebokas be to ir nepigus. Tačiau šie trūkumai nesunkiai ištaisomi, jeigu mascarpone gaminamas namuose. Mama išgirdo iš mano močiutės išganingą receptą, kaip susikurti šį gėrį patiems. Formulė paprasta: imam kefyrą (2,5%), dedam į šaldymo kamerą ir paliekam mažiausiai dviems paroms, tada ištraukiam, atšildom ir vuolia! Mascarpone už perpus mažesnę kainą ir mažiau riebus, nei tikrasis sūris. Tik reikia turėti mintyje, kad tūris sumažėja per pus. Taip pat kefyra gerai supilti į merlę ar kitą panašaus tankumo audinį, o ne tiesiog į indą, nes sušąlantis ir vėliau ištirpstantis vanduo paprasčiau nusisunkia, palikus visą audinyje sušalusį kefyrą sietelyje.
Šį itin švelnų kremą galima naudoti ne tik desertui, tačiau prieš šaldant į kefyrą primaišius žolelių ir prieskonių tai bus gaivi užtepėlė pusrytiniam skrebučiui.

Naminis mascarpone (400g)
  • 2l kefyro 2,5% riebumo
  • laikyti šaldymo kameroje 2 paras
Tiramisu
  • 400g baltojo mascarpone sūrio (arba naminis mascarpone)
  • 5 kiaušiniai
  • 1/2 stiklinės cukraus pudros
  • 2 šaukštai brendžio (ar kito panašaus gėrimo: konjako, amareto, romo)
  • 250ml stiprios kavos
  • Biskvitiniai sausainiai "Damų piršteliai" (man prireikė ~25 sausainių)
  • kakavos miltelių pabarstymui
  1. Trynius išplakti su cukraus pudra kol apimtis padidės 3-4 kartus, įdėti mascarpone sūrio ir gerai sumaišyti.
  2. Baltymus išplakti iki putų ir sumaišyti su sūrio mišiniu.
  3. Sausainius pamirkyti kavoje sumaišytoje su brendžiu ir dėti sluoksnį į formą.
  4. Ant sausainių sluoksnio tepti sluoksnį sūrio masės, tuomet dėti antrą sausainių sluoksnį ir vėl tepti sūrio.
  5. Palaikyti šaldytuve bent 2 valandas. Prieš patiekiant apibarstyti kakavos milteliais.
Receptas iš Julijos Vysockajos receptų knygos


Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Knygų iššūkis 2013

Parduota vasara

Žmonės: interview project